Deurwaarder maakt het verschil

Korenhof en Partners zet zich als deurwaarder in om contact te krijgen met de schuldenaar. Daarbij leggen wij uit dat we op zoek zijn naar een oplossing. De meeste schuldenaren gaan graag dat gesprek met ons aan, maar geven aan onvoldoende overzicht in hun schuldenpositie te hebben.  

Om te helpen om overzicht te krijgen hebben deurwaarders Mijn Schuldenwijzer beschikbaar gesteld.  

Hoe het was:
Deurwaarders onderling werken al met het digitale beslagregister (DBR). Hierin registreren deurwaarders alle beslagen die zij hebben gelegd op loon, uitkering of andere periodieke inkomens. Deurwaarders controleren in dit register de schuldenpositie van een schuldenaar. Deurwaarders informeren waar nodig de schuldeiser. Een schuldeiser kan op basis van die informatie beslissen of het zin heeft om zijn vordering door te zetten. Door dit systeem worden veel kosten voorkomen.  

Hoe het nu is:
Met Mijn Schuldenwijzer kan vanaf nu elke burger op elk moment online controleren of er beslag is gelegd op zijn inkomen, door welke deurwaarder(s) en voor welke vorderingen. Dat kan door in te loggen met DigiD. Een schuldenaar kan controleren

  • Welke beslagen er zijn gelegd.
  • Bij welke deurwaarders hij daardoor bekend is.

Van alle gegevens kan hij een rapport downloaden. Daarmee heeft een schuldenaar snel overzicht voor zichzelf en voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening.  

Hoe het wordt:
Mijn Schuldenwijzer zal in de komende twee jaar in fases worden uitgebreid met informatie over alle vorderingen die bij deurwaarders bekend zijn. Dus niet alleen de vorderingen waarvoor beslag is gelegd. Ook vorderingen waarvoor alleen nog is aangemaand worden zichtbaar.

  • Door deze uitbreiding heeft een schuldenaar of zijn schuldhulpverlener een nog beter overzicht van zijn schuldenpositie.
  • Door deze uitbreiding kunnen deurwaarders nog beter de schuldeiser informeren en kan de schuldeiser nog beter een keuze maken of het zin heeft om zijn vordering door te zetten.

Hoe het moet worden:
De grootste schuldendruk komt van de overheid. Vorderingen van de belastingdienst, het CAK, het CJIB maar ook die van gemeentes en waterschappen zijn nog niet zichtbaar in Mijn Schuldenwijzer. Deurwaarders willen heel graag dat de overheid ook haar vorderingen registreert in Mijn Schuldenwijzer. Het systeem is daar al helemaal voor ontwikkeld. De bal ligt nu echt bij de politiek.  

Zoals u kunt lezen is de deurwaarder voortdurend in beweging om het verschil te maken bij het incasseren van vorderingen. Als actief lid van de ledenraad van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) werk ook ik hard mee om de dienstverlening van deurwaarders steeds beter te maken.

Log eens in met uw eigen DigiD. Als het goed is staat er natuurlijk geen registratie smiley maar u krijgt een goed beeld van het register.

Heeft u vragen of ideeën?  Laat het mij gerust weten.

Patrick van der Pas
Gerechtsdeurwaarder

publicatiedatum 28 juni 2019

 

Nieuws afbeelding